La barbacoa amb llenya o carbó

Una de les preguntes més recurrents és, la barbacoa amb llenya o carbó?
En primer lloc cal tindre molt clar que tots dos mètodes son igual de bons, però tenen algunes diferències i cada fogoner es decanta per un combustible, depenent del que cuinarà, la seva experiència o els matisos que vol donar al plat cuinat. En definitiva cada mestre té el seu llibre.

La barbacoa amb llenya o carbó? Diferencies

La principal diferencia entre la llenya i el carbó vegetal és el temps necessari per tindre la brasa en el punt ideal per començar a cuinar.
El carbó vegetal és bastant més ràpid que la llenya, com que el primer ha estat ja carbonitzat. Estarà al punt entre 20 i 25 minuts, si ho fem de manera tradicional, però si utilitzem una xemeneia d’ignició o un bufador per carbó en 10 minuts ja podem tindre la brasa a punt. Mentre que la llenya depenent de la varietat i mida tarda entre 40 o 60 minuts per tal de tindre la brasa a punt. Una altra diferència són les guspires que produeixen un combustible o l’altre. Mentre els carbons de qualitat produeixen poca guspira la llenya en produeix més. Per altra banda cal tenir present que segons el tipus de llenya no farà una brasa duradora i amb un alt poder calorífic.

Quina llenya?

Les millors llenyes per fer brasa són llenyes dures com l’alzina, roure, quebratxo o olivera. Mentre les toves com són el faig, taronger o el sarment deixen una brasa amb poca consistència, per contra són molt aromatitzants. Per aquest motiu molts fogoners combinen el carbó amb la llenya, el primer aporta la rapidesa per tindre la brasa a punt i el seu alt poder calorífic que permet coccions directes i indirectes, mentre que la llenya dóna aquell toc espacial al plat.

 

En definitiva no hi ha una veritat absoluta sobre la barbacoa amb llenya o carbó,  en aquest tema el millor és provar jugar i experimentar d’aquesta manera cada fogoner té el seu llibre i sap donar aquell toc que només ell sap donar al seu plat.

 

Carbó Vegetal Llenya
Temps de preparació 10/30 minuts 40 minuts
Guspires Poca Mitjana
Aroma Suau Intens
Durabilitat i poder calorífic Alta durabilitat i Alt poder calorífic Durabilitat i poder calorífic mitja